Τι είναι το Hashed Timelock Contract (HTLC);
Υπάρχουν πολλές πτυχές σχετικά με την κρυπτογράφηση που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ, και ένα από αυτά τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά πηγαίνει με το όνομα Hashed Timelock Contracts ή HTLC. Αυτή η λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ισχυρή όταν πραγματοποιεί πληρωμές, οπότε ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το Bitcoin και ενδεχομένως και για άλλα κρυπτονομίσματα.
Επισκόπηση του HTLC
Το Hashed Timelock συμβόλαιο είναι μια πολύ τεχνική εφαρμογή του πληρωμές κρυπτονομισμάτων. Απαιτεί από τον παραλήπτη μιας πληρωμής να επιβεβαιώσει τη λήψη της εν λόγω μεταφοράς πριν από μια προθεσμία, η οποία πραγματοποιείται δημιουργώντας μια κρυπτογραφική απόδειξη πληρωμής ή χάνει τη δυνατότητα διεκδίκησης της πληρωμής, επιστρέφοντας την στον πληρωτή. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν ακούγεται ασυνήθιστο. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή αλλαγή σε ολόκληρη την ιδέα.
Η κρυπτογραφική απόδειξη πληρωμής που δημιουργεί ο παραλήπτης μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση άλλων ενεργειών σε άλλες πληρωμές. Αυτό καθιστά το HTLCs μια ισχυρή τεχνική για την παραγωγή πληρωμών υπό όρους σε Bitcoin. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί αυτή η τεχνολογία θα ήταν τόσο ισχυρή και δημοφιλής, και στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μήνυσης όπου αυτή η τεχνολογία θα είναι χρήσιμη.
Για παράδειγμα, δεν είναι αδύνατο να πιστεύουμε ότι το οικοσύστημα κρυπτογράφησης θα εισαχθεί σε ατομικές συναλλαγές μεταξύ αλυσίδων με βάση κατακερματισμένες συμβάσεις Timelock. Αυτός ο τύπος συναλλαγών επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν κάποιο ποσό ενός κρυπτονομίσματος (όπως bitcoin στο mainnet) σε κάποιο ποσό κρυπτογράφησης σε μια άλλη αλυσίδα μπλοκ (όπως το bitcoin σε μια πλαϊνή αλυσίδα). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση πλευρικών αλυσίδων – όπως προτείνεται από το Κίνηση. Ωστόσο, θα πρέπει να παρέχεται ένα κατάλληλο κανάλι πληρωμών.
Κορυφαία 3 νομίσματα για τεράστια απόδοση επένδυσης το 2021?
Εάν στοιχηματίσατε στα σωστά νομίσματα πέρυσι θα μπορούσατε εύκολα να έχετε 10 φορές το κεφάλαιό σας…
Θα μπορούσατε ακόμη και να έχετε κάνει τόσο πολύ 100χ που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να γυρίσατε 100 $ σε 10k.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί ξανά το 2021, το μόνο ερώτημα είναι ποιο νόμισμα στοιχηματίζετε?
Ο φίλος μου και ο εμπειρογνώμονας κρυπτονομισμάτων Dirk στοιχηματίζουν προσωπικά σε 3 κρυπτονομίσματα κάτω από το ραντάρ για τεράστια απόδοση επένδυσης το 2021.
Αυτή η εφαρμογή των συμβάσεων Hashed Timelock ως μέρος των ατομικών συναλλαγών μεταξύ αλυσίδων είναι πιθανώς η προέλευση της τεχνικής που τώρα ονομάζεται HTLC. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι επίσης δυνατή η χρήση HTLC σε κανάλια πληρωμών που προχωρούν. Τα κανάλια πληρωμών χρησιμοποιούν timelocks από προεπιλογή. Ωστόσο, μπορούν να “επεκταθούν” με κατακλύσματα και, ως εκ τούτου, κάποιος θα μπορούσε να δρομολογήσει πληρωμές [Bitcoin] μέσω δύο ή περισσότερων καναλιών πληρωμής.
Όλα αυτά ακούγονται εκπληκτικά και συναρπαστικά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για πληρωμές με κρυπτογράφηση, υπάρχει μια δευτερεύουσα πτυχή των συμβάσεων Hashed Timelock. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει επίσης στον παραλήπτη μιας πληρωμής να χάσει τη δυνατότητα διεκδίκησης της μεταφοράς σε εκκρεμότητα, και με αυτόν τον τρόπο, θα επιστρέψει αποτελεσματικά τα χρήματα στον αποστολέα. Αν και θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμο μακροπρόθεσμα, μέχρι τώρα, αυτό φαινόταν πολύ απίθανο σε ό, τι αφορά το bitcoin.
Έτσι μοιάζουν τα σενάρια HTLC:
1 2 3 4 5 6 7 | OP_IF [HASHOP] OP_EQUALVERIFY OP_DUP OP_HASH160 OP_ELSE [TIMEOUTOP] OP_DROP OP_DUP OP_HASH160 OP_ENDIF OP_EQUALVERIFY OP_CHECKSIG |
Το HASHOP είναι ένας αλγόριθμος κατακερματισμού (RIPEMD, SHA256). Το TIMEOUTOP είναι είτε OP_CHECKSEQUENCEVERIFY είτε OP_CHECKLOCKTIMEVERIFY. Αυτό το σενάριο επιτρέπει στον “αγοραστή” να αγοράσει το αρχικό αντίγραφο, αναγκάζοντας τον πωλητή να το αποκαλύψει όταν διεκδικεί τα χρήματά του και εάν ο πωλητής δεν το αποκαλύψει, ο αγοραστής μπορεί να πάρει τα χρήματά του πίσω μετά το χρονικό όριο.
Είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε πώς μπορούν να κατασκευαστούν ατομικά ανταλλακτικά μεταξύ αλυσίδων με αυτόν τον μηχανισμό:
- Η Άννα δειγματοληπτικά τυχαία Κ, το κλειδί και το κατακλύζει, παράγοντας X.
- Για να δημιουργήσει το προ-εικόνα του X, η Ann δημιουργεί μια συναλλαγή που πληρώνει Bill 1 BTC, με χρονικό όριο 1 ημέρας.
- Ο Bill περιμένει την εμφάνιση της συναλλαγής της Ann στο blockchain Bitcoin. Μετά από αυτό, υποβάλλει μια συναλλαγή HTLC που πληρώνει Ann 0,02 ZEC για την προτίμηση των X με μικρότερο χρονικό όριο μισής ημέρας.
- Η Ann μπορεί να αποκτήσει το ZEC μόλις εμφανιστεί η συναλλαγή του Bill στο blockchain Zcash. Το σενάριο αναγκάζει την Ann να αποκαλύψει τον Κ.
- Ο Μπιλ μπορεί να αποκτήσει το BTC του μόλις δει την αποκάλυψη της K για την Ann.
Τα χρονικά όρια επιλέγονται έτσι ώστε ο Bill να έχει πάντα την ευκαιρία να λάβει επιστροφή χρημάτων πριν από την Ann, διαφορετικά, θα μπορούσε να περιμένει να λάβει την επιστροφή χρημάτων και, στη συνέχεια, να διεκδικήσει τα χρήματά του αποκαλύπτοντας τον K.
συμπέρασμα
Στο τέλος, τα HTLCs είναι μια πολύ γνωστή και απλή τεχνική για την κατασκευή πρωτοκόλλων για ατομικές ανταλλαγές. Οι πληρωμές υπό όρους μπορεί να είναι αρκετά επωφελείς για το cryptocurrency στο σύνολό του στο μέλλον, οπότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι προγραμματιστές είναι ενθουσιασμένοι για τα Hashed Timelock Contracts. Τα HTLCs είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο στο δίκτυο Lightning, σε ενδεχόμενες πληρωμές μηδενικής γνώσης (ZKCP). Οι ευκαιρίες για αυτό το τεχνολογικό χαρακτηριστικό είναι σχεδόν απεριόριστες. Το Hashed Timelock Contracts είναι ένας τομέας ανάπτυξης που αξίζει να εξερευνήσετε περαιτέρω.