מטבעות מוקשים לעומת מטבעות שאינם מוקשים במטבעות קריפטוגרפיים – כל מה שאתה צריך לדעת
מה שכל כך מהפכני בקריפטוגרפיה הוא שדרך יצירת הכסף ואופן ביצוע העסקאות. ביזור הוא הרעיון המרכזי שמייחד את מטבעות הקריפטוגרפים מכספי הפיאט המסורתיים. שום גורם מרכזי אינו יכול לשלוט במערכת. מטבעות נוצרים בתהליך שנקרא כרייה וכל העסקאות מאומתות על ידי הכורים ברחבי העולם. ימין מבוזר לחלוטין. אבל מה לגבי מטבעות קריפטוגרפיים שאינם ניתנים לביצוע וגדולים במספרם?
עבור אל CoinMarketCap ותגלה כי 5 מתוך 10 המטבעות הקריפטוגרפיים המובילים אינם ניתנים לכרייה. כמו כן, קיימת אפשרות לסנן מטבעות קריפטוגרפיים שאינם ניתנים למימוש. תסתכל ותבחין שיותר מ -50% מהרישום של CoinMarketCap הם מטבעות שאינם ניתנים למוקש. אז מדוע מטבעות מסוימים ניתנים לכרייה וכמה מטבעות אינם כורים וכיצד שניהם עובדים? מהם היתרונות והחסרונות? כיצד נוצרים מטבעות כאשר מטבע אינו כורה ואיך פועלים אימות עסקאות במטבעות שאין כורים? כאן בפוסט זה נסביר הכל על מטבעות קריפטוגרפיים שניתן לכרות וללא כרייה.
לפני כן בוא נראה מה זה כרייה ואיזו מטרה הם משרתים בקריפטו.
כְּרִיָה
כרייה היא תהליך בו אדם או קבוצת כורים (עסקים) משתמשים במחשבים חזקים המתחרים זה בזה כדי לפתור בעיות מתמטיות מסובכות. חידה מתמטית חישובית זו היא הוכחת העבודה אשר הכורים צריכים לפתור על מנת לשמור על רשת הבלוקצ’יין בטוחה ומבוזרת. זוהי הצפנת אבטחה והיא תהליך מתמשך שמשרתים שני מטרתם לרשת הקריפטו. 1. אימות עסקאות ברשת הבלוקצ’יין ו 2. יצירת מטבעות חדשים למחזור אותם כורה מקבל לצורך אימות בהצלחה של כל בלוק עסקאות חדש. מכיוון שהרבה מחשבים עוסקים בכרייה הרשת הופכת מבוזרת יותר ונעשה קשה מאוד לתקוף.
כל משתמשי מטבעות הנגמלים המוכרים מודל הוכחת העבודה והביטקוין הם החלוצים בענף. יש כמעט 1000 עבודות הוכחה שהן מטבעות ניתנות לביצוע בחלל המטבע הקריפטוגרפי.
ביטקוין, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Monero, Dash, Ethereum Classic, Zcash, Dogecoin ו- Ravencoin הם כמה מהדוגמאות הפופולריות למטבעות מוקשים..
בעוד ש- Ripple, EOS, Stellar, Tezos, NEO, NEM, Ontology, Wechain, Waves, QTUM, LISK ו- NANO הם כמה מהדוגמאות הפופולריות למטבעות שאינם מוקשים. הם למעשה לא אסימונים אלא מטבעות שאינם ניתנים לכרייה.
אוקיי, אז מה המשמעות של מטבע שניתן לנגש ולא לנגש באמת בתשחץ?
מטבעות מוקשים ולא מוקשים
כל המטבעות הקריפטוגרפיים נכללים באחת משתי הקטגוריות הניתנות למטחנות או ללא כרייה. הכל תלוי בהיקף הפלטפורמה ובאופן שיוצר המטבעות רוצה שייווצר המטבע שלו.
מטבעות מוקשים
כמשמעות המונח מטבע מוקש פירושו מטבעות שנרכשים (ממוקשים) בתהליך הנקרא כרייה. מטבעות אלה נוצרים על ידי ומתוגמלים (תגמול חסום) לכורה על אימות בהצלחה של עסקאות ברשת והוספתם לחסימה החדשה שנוצרה בבלוקצ’יין..
מטבעות שאינם מוקשים
שוב כפי שמרמז המונח אלה מטבעות שאינם ניתנים לכרייה. כאן משתמשים אינם יכולים לכרות או ליצור מטבעות חדשים באמצעות כוח המחשב שלהם. אז מה שמשמעותו של מטבע שאינו מוקש בעצם הוא שהמטבעות כבר נמצאים במחזור ומשתמשים יכולים לרכוש מטבעות אלה רק על ידי רכישה מהחלפה או באמצעים אחרים. בסוג זה של מטבעות קריפטוגרפיים לא ניתן ליצור את המטבעות כלל או שהם נוצרים אך ללא כל ציוד כרייה. אוקיי, אז מאיפה כל המטבעות החדשים?
כיצד נוצרים מטבעות במטבעות קריפטוגרפיים שאינם מוקשים?
כפי שאמרנו ישנם שני סוגים של מטבעות שאינם מוקשים 1. מטבעות ששוחררו לחלוטין לציבור והאספקה שלהם לא יכולה לצמוח יותר ו 2. מטבעות שבהם ההיצע יכול לצמוח אך לא ניתן לכרותם, הם נוצרים בדרכים אחרות למשל באמצעות הימור ארנק. בואו נראה את שני המקרים.
מטבעות שאינם ניתנים למכרה בהם הגיע ההיצע המקסימלי ולא ניתן ליצור מטבעות נוספים:
מדובר במטבעות שבהם מפתח מכרה מראש מטבעות לחלוטין בתחילת הפרויקט ולאחר מכן הפיץ אותם לציבור. כל המטבעות מוגדרים מראש ונמכרים בעיקר ב- ICO.
מטבעות שאינם ניתנים למכרה בהם סכום המטבעות הכולל טרם שוחרר לחלוטין:
מדובר במטבעות שמשתמשים למשל במודל Proof of Stake כאשר ניתן לייצר את המטבעות החדשים רק באמצעות היערכות ארנקים או masternodes.
במודל Proof of Stake אין מעורבים מחשבים בעלי הספק גבוה. במקום זאת המשתמשים נדרשים לקנות ולהחזיק מטבעות בארנק. במודל כזה הכורים אינם מאמתים את העסקה. במקום זאת משתמשים המחזיקים מטבעות בארנק מעורבים בתהליך אימות העסקאות. ככל שמספר רב יותר של מטבעות וככל שתחזיק יותר זמן בארנק, כך הסיכוי שתוכל לאמת חסימת עסקאות. לצורך אימות בהצלחה של עסקאות משתמשים מקבלים תגמולים בצורת מטבעות שהוטבעו לאחרונה (יצירת מטבעות חדשים במחזור).
אך שים לב שלא כל המטבעות שאינם ניתנים למימוש משתמשים בהוכחת הימור ולא בכל מטבעות הוכחת ההימור מתגמלים את בעלי העניין במטבעות חדשים. יש מטבעות כמו למשל Neblio שההיצע המקסימלי כבר הושג לכן המשתתפים כאן מקבלים רק דמי עסקה כפרס. עמלות אלה עשויות שלא להיות גבוהות כמו תגמול בלוקים שאתה מקבל מכרייה. אך עליכם להבין כי עלויות האימות כאן נמוכות בהרבה מהוכחת העבודה.
ההבדל והדמיון בין מטבעות קריפטוגרפיים ממוקשים ולא ממוקשים
בין אם מדובר במטבע שניתן למטחין ובין אם לאו. מטרתם העיקרית כקריפטו-מטבע היא אימות עסקאות. מכיוון שרעיון הליבה שעומד מאחורי מרבית המטבע הקריפטוגרפי הוא ביזור איכשהו, צריך לאמת את העסקה שמתרחשת ברשת על ידי מישהו. אימות זה הכרחי כדי להבטיח שהמטבע לא מוציא פעמיים. בכל הנוגע לאימות עסקאות או טיפול בייצור בלוקים, יש גם דמיון אחד למטבעות קריפטוגרפיים מוקשים שאינם מוקשים, והם: הם משיגים הסכמה ברשת. רק השיטה שונה: מטבעות מוקשים משתמשים באלגוריתם של קונצנזוס הוכחת עבודה ואילו מטבעות שאינם ממוקשים משתמשים בעיקר באלגוריתם של קונצנזוס הוכחה..
אבל כפי שאמרנו לא כל המטבעות שאינם ניתנים לניצול משתמשים במודל הוכחת יתד. במטבעות קריפטוגרפיים יש הרבה אלגוריתם של קונצנזוס. כל אלגוריתם מאמת עסקאות ומאמת חסימות בצורה שונה. שניים מהאלגוריתמים הפופולריים ביותר הם Proof of Work ו- Proof of Stake. ישנם מטבעות רבים שאינם ניתנים לניצול המשתמשים באלגוריתמים אחרים של קונצנזוס כגון: הוכחת המימונה האמורה (DPoS), סובלנות תקלות ביזנטית (BFT), גרפים מחזוריים מכוונים (DAG) וכו ‘..
יתרונות וחסרונות
גם למטבעות שניתנים למוקש וגם למטרה יש יתרונות וחסרונות משלהם.
מטבעות ממוקש
- יתרונות: מטבעות הוכחת עבודה נחשבים לבטוחים יותר. כמו כן היא יוצרת דרך טובה יותר להפצת מטבעות בהנחה שלמטבע יש מבנה תגמול חסום תקין וללא מוקד.
- חסרונות: החיסרון הגדול ביותר של מטבעות קריפטוגרפיים ניתנים למימוש (מטבעות PoW) הוא שיקר מאוד לאבטח את הרשת. הוא צורך אנרגיה מאסיבית ודורש גם ציוד כרייה מיוחד.
מטבעות שאינם ממוקשים
- יתרונות: מטבעות שאינם מוקשים הם חסכוניים יותר באנרגיה מכיוון שהם אינם דורשים שריפת אנרגיה מסיבית כדי לאבטח את הרשת. עלויות נמוכות באופן משמעותי לאימות עסקאות בהשוואה למטבעות PoW.
- חסרונות: הרבה מטבעות שאינם ניתנים למכרות הם בעיקרון מוכנים בכבדות. יש להם גם חלוקת מטבע ראשונית נחותה שהופכת מטבע לריכוז.
עכשיו אחרי שקראנו את ההבדל בין מטבעות קריפטוגרפיים שניתנים למימוש וללא כרייה; אולי אתה תוהה איזה מהם הוא הטוב ביותר.
מטבעות קריפטאיים לעומת מטבעות שאינם מוקשים
ובכן, מטבעות קריפטוגרפיים רבים אינם משתמשים ב- PoW (כרייה) מכיוון שהם נוטים לצרוך אנרגיה מסיבית. מצד שני רוב המטבעות משתמשים בכריית PoW כדי להבטיח שהמטבעות מופצים באופן שווה יותר והרשת נשארת מבוזרת יותר. אבל יש גם מטבעות שאינם ניתנים לנגישה עם פוטנציאל עצום. כל אחת מהן ייחודית בדרכה שלה, ומה שאתה צריך לציין כי כרייה היא רק סוג אחד של שיטת הפצה. מטבעות אחרים משתמשים בדרכים אחרות לאבטחת הרשת ולהפצת מטבעות. הכל תלוי ביעדי המטבע הקריפטוגרפי.
מטבעות שניתנים לכרייה וגם למטחנות נוטים למשוך קבוצות שונות של אנשים. ההשתתפות תלויה בכם וזכרו שלא כדאי לכם להעריך מטבע בהתבסס על האם הוא מוקש או לא כורה. במציאות מחיר המטבע תלוי מאוד בשני גורמים; היצע וביקוש. רק הביקוש מבטיח ערך וביקוש תלוי במידה רבה במקרי תועלת ושימוש. עם זאת, מטבעות קריפטוגרפיים שניתנים לניתוק וללא כרייה נמצאים כאן כדי להישאר. אך לא כולם יהיו קיימים. רק מטבעות שיש להם מקרי שימוש והם באמת מוערכים על ידי אנשים ישגשגו.