כיצד רשתות חברתיות משיקות מטבע מטבע משלהן ומדוע?
לרשתות חברתיות ומטבעות קריפטוגרפיים יש סיפור ארוך של יחסים קרובים. הרבה מטבעות קריפטוגרפיים הפכו פופולריים רק בזכות רשתות חברתיות. אולי, אפילו הביטקוין לא היה מתפרסם כל כך אם לא היה מקלט כמו BitcoinTalk.
מטבעות קריפטו כבר אינם חיים בצל פורומים קטנים וקהילות בעלות ידע טכנולוגי. הם הופכים להיות נושא לדיון במדיה המרכזית וברשתות החברתיות. קהל הפרויקטים של בלוקצ’יין גדל כל הזמן, אך מטבעות קריפטוגרפיים נשארים נכס נישה.
במקביל, חברות רבות, כולל ענקיות מדיה חברתית, החלו לגלות מטבעות קריפטוגרפיים, מנסים להתאים אותם לעסקים שלהם. הרעיון של שילוב קריפטוגרפי ברשת חברתית או מסנג’ר מכוון בעיקר להעצמת משתמשים, למשוך קהל חדש, לייצר רווחים ממנו ולייעל תהליכים עסקיים מסוימים..
לחלק מהרשתות החברתיות והשליחים יש כבר ניסיון בפיתוח פרויקטים של קריפטו. ויש להם יתרון חשוב אחד על פני מטבעות קריפטוגרפיים מקומיים – הם לא מתחילים מאפס ויש להם כבר קהל גדול. זה לוקח את האסימונים שלהם לרמה אחרת. לכן, הרגולטורים עשויים לבחון את הפרויקטים הללו באופן שונה שיכולים לסבך את השקתם. הנה כמה דוגמאות.
Stablecoin קשור לחוסר וודאות
אחד הניסיונות המפורסמים ביותר ליצור אסימון למדיה חברתית הוא מאזניים של פייסבוק. מאזניים היה הוכרז בקיץ 2019 ותוכנן כ”קריפטוגרפיה גלובלית יציבה “.
מפעילי צמתי האימות היו אמורים להיות חברות גדולות כמו PayPal, ויזה, מאסטרקארד, אובר ותאגידים ידועים אחרים. כמו כן תוכנן כי ניתן לקנות את המטבע החדש בארנק מיוחד של קליברה, שהיה אמור לשמש לשליחת אסימונים מאזניים באמצעות מסנג’ר ופייסבוק בוואטסאפ..
אבל הרגולטורים ברחבי העולם מתחו ביקורת על הפרויקט, וראו בו איום על המערכת הפיננסית בשל קהל הפייסבוק המונה 2.5 מיליארד משתמשים. חברות החלו לעזוב את איגוד מאזניים, ולכן פייסבוק הלכה יחד עם הרגולטורים ושינתה מאוד את תפיסת הפרויקט.
במקום “מטבע גלובלי יציב”, מתוכננים כעת ליצור כמה מטבעות יציבות שיוצמדו למטבעות פיאט שונים – דולר ארה”ב, אירו, לירה בריטית ודולר סינגפור..
עם זאת, עדיין לא ברור מה יהיה הרעיון הסופי ומתי יושק, מכיוון שהרגולטורים עדיין רואים במאזניים איום למרות כל השינויים..
נקודות קריפטו קיק
אם מדברים על מקרים שהצליחו להתגבר על חוסר הנחת של הרגולטור, כדאי לזכור את מטבע הקריפטוגרפיה של קינ משליח Kik. קיק התנסה בצורות שונות של כסף בשירותיו משך זמן רב.
לדוגמא, משנת 2014 עד 2017, מה שנקרא Kik Points היו זמינים. ניתן היה להרוויח אותן על ידי צפייה במודעות והוצאתן על מדבקות וסמיילים מיוחדים. הניסוי הצליח, ולכן התקבלה החלטה לעבור לבלוקצ’יין וכסף דיגיטלי.
בשנת 2017 גייס קיק 98 מיליון דולר ב- ICO כדי לפתח את אסימון Kin וליצור מערכת אקולוגית עבור מטבע קריפטוגרפי זה. אבל בשנת 2019, ה- SEC האשימה את קיק במכירת ניירות ערך לא רשומים. בניגוד לטלגרם, קיק הצליח להגיע הסכם עם הרגולטור לשלם קנס של 5 מיליון דולר והמשיך בפיתוח קריפטוגרפיה של Kin.
בדיוק כמו Kik Points, Kin מעצים מפתחים ויוצרי תוכן להגדיל את המעורבות. בנוסף, Kin מאפשר העברות בחינם בין משתמשי מסנג’ר ומאפשר למשתמשים לתת משהו יותר משמעותי מכדומה. במקור קיק היה אסימון ERC-20 על בלוקצ’יין את’ריום, אך אז ההחלטה לעבור לבלוקצ’יין סולאנה התקבלה בשל בסיס משתמשים הולך וגדל..
ארנק בשליח
יש גם חברת מדיה חברתית שיש לה לא רק קריפטו משלה אלא גם בלוקצ’יין וארנק משלה – KakaoGroup. היא מפעילה של KakaoTalk השליח המוביל עם למעלה מ- 50 מיליון משתמשים פעילים וחדירה של 96% בדרום קוריאה.
ביוני 2019 השיקה KakaoGroup מיינט לבלוקצ’יין משלה בשם קלייטן. כמה מהקונגלומרטים החזקים ביותר בקוריאה הצטרפו למועצת הממשל של קלייטן והיא מונה כבר 27 חברים.
ואז קקאו החליט לשלב ארנק Klip בשליח KakaoTalk, המאפשר למשתמשים בו לקבל גישה ל -11 נכסים דיגיטליים, כולל אסימון ה- Klay שהונפק על ידי Kakao..
הארנק תומך באסימונים של שותפי Klaytn שיש להם מטבעות משלהם. שירות הארנק מאפשר למשתמשי KakaoTalk לאחסן נכסים דיגיטליים שנרכשו מיישומי בלוקצ’יין מבוססי Klaytn למדיה חברתית, למשחק או לקניות, ולשלוח אותם לחברים של KakaoTalk..
אחת הסיבות שבגללן ארנק קליפ וקריפטוגרפי של קליי לא נתקלו בהתנגדות משמעותית מצד הרגולטורים היא שהוא הושק במקור רק עבור דרום קוריאה. למשתמשים מחוץ לדרום קוריאה לא הייתה גישה לארנק בשליח מייד. Kakao שואפת להתרחב לשווקים אחרים באמצעות מטבע הקריפטוגרפיה והארנק שלה, אך כמה זמן ייקח תהליך זה אינו ידוע.
כך שגם אם רשת חברתית משיקה מטבע קריפטו ללא גיהנום רגולטורי, זה כבר הצלחה. כמו כן, פרויקטים יכולים להיחשב כמוצלחים אם אסימונים מוצאים את היישום שלהם מחוץ לפלטפורמה.
אסימונים של רשתות חברתיות דומים יותר לקריפטוגרפיה מקורית אם היא הופכת לזמינה למסחר בפלטפורמות קריפטוגרפיות גלובליות כגון CEX.IO.
לדוגמא, את Kin ו- Klay הנ”ל ניתן לקנות בבורסות קריפטו, בעוד שמאזניים ככל הנראה אפילו לא יופיעו בהם והקונספט הסופי יהיה קצת כמו קריפטו..