Ο Λεπτομερής Οδηγός για την Τεχνολογία Κατανεμημένων Καθολικών (DLT)
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ενθουσιασμού γύρω από το blockchain προέρχεται από τη χρήση του σε κρυπτονομίσματα, οι σχεδιαστές αρχίζουν να βρίσκουν ενδιαφέροντες τρόπους για την επίλυση προβλημάτων συστήματος χρησιμοποιώντας το blockchain και άλλες μορφές τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT). Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δομή δεδομένων για κατανεμημένα βιβλία είναι το μπλοκ αλυσίδας.
Με τις δυνατότητές του να παρέχουν κατανεμημένα και αξιόπιστα δεδομένα χωρίς κεντρικό διακομιστή, το DLT φαίνεται ένα φυσικό εργαλείο για πολλά σύνθετα κατανεμημένα συστήματα και έχει προταθεί ένας αριθμός εφαρμογών.
Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρέχουμε έναν λεπτομερή οδηγό για την τεχνολογία Κατανεμημένου καθολικού. Ας δούμε τώρα λεπτομερώς.
Τι είναι η Τεχνολογία Κατανεμημένων Καθολικών?
Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT) είναι μια από τις βασικές τεχνολογίες που είναι υπεύθυνες για την επαναφορά του ανοίγματος του ιστού χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλειά του. Οι εμπορικές και νομικές συναλλαγές μπορούν πλέον να διεκπεραιωθούν πλήρως στον Ιστό, καθώς τα DLT παρέχουν ένα πιο ασφαλές και υπεύθυνο περιβάλλον για την ανταλλαγή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με τη μορφή νομισμάτων, γνωστά ως κρυπτονόμισμα.
Ένα κατανεμημένο καθολικό είναι ένα κατανεμημένο αρχείο συναλλαγών, το οποίο διατηρείται με συναίνεση μεταξύ ενός δικτύου peer to peer nodes. Η συναίνεση μπορεί να περιγραφεί επαγγελματικά ως αποδεκτό ψήφισμα, το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί. Είναι βασικά ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την επίτευξη της απαιτούμενης συμφωνίας για ένα μόνο στοιχείο μεταξύ του κατανεμημένου συστήματος. Είναι χρήσιμο στην τήρηση αρχείων.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες πριν από την προσθήκη ενός νέου μπλοκ στην αλυσίδα. Αναφέρει επίσης ότι για να κερδίσει ο καθένας το δικαίωμα να προσθέσει πληροφορίες ή να μπλοκάρει στο καθολικό πρέπει να λύσει το κρυπτογραφικό πρόβλημα που απαιτεί υπολογιστική ισχύ για επίλυση. Η πιο ευρέως αναγνωρισμένη μορφή DLT είναι η δομή blockchain, η οποία παρέχει τη βάση για κρυπτονομίσματα και μια ποικιλία άλλων εφαρμογών.
Τύποι DLT
Οι πλατφόρμες DLT εμφανίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: χωρίς άδεια (δημόσια) και άδεια (ιδιωτική).
1) Χωρίς άδεια: Σε πλατφόρμες DLT χωρίς άδεια, το καθολικό είναι προσβάσιμο σε όλους, καθώς συντηρείται με συνεργατική δράση μεταξύ κόμβων στο δημόσιο δίκτυο. Οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στο δίκτυο και να συμμετάσχει σε μια διαδικασία επαλήθευσης αποκλεισμού για την επίτευξη συναίνεσης. ο Bitcoin και το Ethereum blockchains είναι ένα παράδειγμα blockchain χωρίς άδεια.
2) Επιτρέπεται: Η πλατφόρμα Permissioned DLT εξαιρεί εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη συναίνεση του συστήματος. Τα εγκεκριμένα blockchain δεν περιέχουν αυτήν την ιδιότητα. Το καθολικό διατηρείται από εξουσιοδοτημένους κόμβους και είναι προσβάσιμο μόνο σε εγγεγραμμένα μέλη. Οι επιτρεπόμενες πλατφόρμες επιτρέπουν την ταχύτερη επικύρωση των συναλλαγών και μπορούν να προσφέρουν βελτιωμένο απόρρητο.
Κατανεμημένες ιδιότητες τεχνολογίας καθολικού
Τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας Κατανεμημένου καθολικού (DLT) μπορούν να περιγραφούν εν συντομία ως εξής:
1) Ψευδο-ανωνυμία: Ειδικά για την κρυπτογράφηση, οι blockchain επιτρέπουν τη συμμετοχή χρησιμοποιώντας μόνο αναγνωριστικά. Τα επιτρεπόμενα blockchains ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν αυτήν την ιδιότητα.
2) Διαφάνεια: Κάθε συμμετέχων μπορεί να δει όλες τις συναλλαγές στο blockchain, αν και μπορεί να είναι ανώνυμα. Αυτή η ιδιότητα ενδέχεται επίσης να μην παρέχεται στα επιτρεπόμενα συστήματα.
3) Μικρό μέγεθος συναλλαγής: Τα blockchains είχαν αρχικά σχεδιαστεί για νομισματικές συναλλαγές, επομένως τα μηνύματα θεωρούνται σχετικά μικρά.
4) Αμετάβλητο: Ως συνέπεια της συνδεδεμένης αλυσίδας των κρυπτογραφικών κατακερματισμών εγγραφών, μια αλλαγή σε μία εγγραφή θα προκαλούσε την μη έγκυρη κατακερματισμό των επακόλουθων εγγραφών, επομένως οι αλλαγές απαιτούν τον υπολογισμό ολόκληρης της αλυσίδας. Κατά συνέπεια, είναι γενικά δύσκολο να αλλάξετε οποιαδήποτε εγγραφή σε ένα blockchain.
5) Εγγύηση παραγγελίας μπλοκ: Ο μηχανισμός συναίνεσης διασφαλίζει τη σειρά των μπλοκ και, κατά συνέπεια, των συναλλαγών, αποτρέποντας την πιθανότητα διπλών δαπανών.
6) Αποκέντρωση: Δεν υπάρχει κεντρική αρχή για αρχεία. Με κάθε ενημέρωση, οι εγγραφές διασκορπίζονται σε ομότιμους κόμβους ταυτόχρονα, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι οι ενημερώσεις είναι σωστές.
7) Εγγύηση αναπαραγωγής και συγχρονισμού: Οι συναλλαγές αντιγράφονται σε όλους τους κόμβους του δικτύου, έτσι ώστε κάθε κόμβος να έχει το ίδιο αντίγραφο όλων των εγγραφών συναλλαγών, τρέχοντα στον πιο πρόσφατο κύκλο ενημέρωσης.
8) Προστασία ακεραιότητας: Οι κρυπτογραφικές κατακερματισμοί χρησιμοποιούνται για να εγγυηθούν ότι οι εγγραφές δεν έχουν αλλάξει.
Πώς λειτουργεί το DLT ?
Βήμα 1: Το Distributed Ledger είναι μια συνδεδεμένη λίστα με σύνολα συναλλαγών μεταξύ των συνομηλίκων ενός δικτύου, ταξινομημένα ανά ώρα και όπου κάθε ομότιμος κατέχει ένα τοπικό αντίγραφο.
Βήμα 2: Μια εγγραφή είναι μια συναλλαγή που αποθηκεύεται στο καθολικό από έναν ομότιμο κόμβο. Συχνά κρυπτογραφείται χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογραφικό κλειδί για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η μη αποποίηση.
Βήμα 3: Ο χειρισμός συναλλαγών με την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT) όπως το Blockchain μοιράζεται μεταξύ των μερών.
Βήμα 4: Το κατανεμημένο καθολικό διατηρείται με βάση τη συναίνεση των χρηστών. Δεν υπάρχει κεντρική αρχή / κέντρο εκκαθάρισης ή κεντρική αποθήκευση δεδομένων.
Βήμα 5: Τα ψηφιακά δεδομένα αναπαράγονται, κοινοποιούνται και ενδέχεται να εξαπλωθούν σε πολλές φυσικές τοποθεσίες ή κόμβους.
Κατανεμημένες πλατφόρμες τεχνολογίας καθολικών
1) Αλυσίδα Bitcoin Block: Το πρώτο κατανεμημένο καθολικό σχεδιάστηκε με τη μορφή BitCoin BlockChain. Υλοποιήθηκε για την υλοποίηση της βασικής υποδομής του cryptocurrency bitcoin που διατηρεί ένα δημόσιο καθολικό για όλες τις συναλλαγές Bitcoin στο δίκτυο. Το blockchain του Bitcoin κατέστησε δυνατή την επίλυση του προβλήματος των διπλών δαπανών χωρίς να απαιτείται αξιόπιστη αρχή και έκανε πρακτικά τα κρυπτονομίσματα.
2) Ethereum: Το Ethereum είναι μια άλλη αναπτυσσόμενη πλατφόρμα DLT. Πρόκειται για ένα ανοιχτό κοινό δημόσιο blockchain που είναι προγραμματιζόμενο και υποστηρίζει λειτουργικότητα έξυπνων συμβάσεων. Υποστηρίζει μια τροποποιημένη έκδοση του μηχανισμού συναίνεσης του BitCoin που επιτρέπει αποδοτικότερο χρόνο αποκλεισμού κατά την εξόρυξη.
3) Υφάσματα HyperLedger: Το Hyperledger Fabric είναι ένα DLT συνεργατικού ανοιχτού κώδικα που είναι ένα επιτρεπόμενο (ιδιωτικό) blockchain. Το Hyperledger φέρνει κατανεμημένα καθολικά βασισμένα σε blockchain σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Το Hyperledger Fabric διαθέτει αρθρωτή αρχιτεκτονική με μονάδες plug-and-play για μηχανισμό συναίνεσης και υπηρεσίες Ledger.
4) Κυματισμός: Το Ripple, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα, ήταν ένα από τα πρώτα, ένα είδος κατανεμημένου καθολικού σαν ένα blockchain, επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα μεταξύ τους. Η εταιρεία Ripple εφηύρε το πρωτόκολλο και το δίκτυο ανταλλαγών Ripple. Αρχικά ονομάστηκε Opencoin και μετονομάστηκε σε Ripple Labs το 2015.
συμπέρασμα
Οι κατανεμημένες τεχνολογίες καθολικών έχουν δείξει τις μεγάλες δυνατότητες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση σε πολλές βιομηχανίες. Η αποκέντρωση, η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και το χαμηλό κόστος των λειτουργιών συγκαταλέγονται μεταξύ των ιδιοτήτων που φέρνουν τα DLTs. Επιπλέον, η ταχεία ανάπτυξη στην κοινότητα blockchain υποδηλώνει ότι διερευνώνται πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα.
Το Blockchain έχει λειτουργήσει ως συνώνυμο για την κατανεμημένη τεχνολογία καθολικών για χρόνια. Και η κατάσταση αλλάζει τώρα.