Πλήρης οδηγός Ethereum για το δεύτερο Crypto του κόσμου

Με τον μεγάλο αριθμό κρυπτονομισμάτων εκεί έξω στον κόσμο της κρυπτογράφησης, το Ethereum είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα με το Bitcoin να παραμένει στη λίστα. Είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο blockchain, παρόμοιο με το Bitcoin, το οποίο μπορεί να ανταλλαχθεί μεταξύ των χρηστών, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί το blockchain, το οποίο στοχεύει να γίνει ένα επιτυχημένο σύστημα μετρητών peer-to-peer. Ενώ το Ethereum εστιάζει μόνο στην εκτέλεση του κώδικα προγραμματισμού της εφαρμογής.

Επιπλέον, οι ανθρακωρύχοι εργάζονται για να λάβουν τον Ether στο πλαίσιο blockchain Ethereum, το οποίο χρησιμοποιείται από τους διάφορους προγραμματιστές εφαρμογών για την πληρωμή των υπηρεσιών στο δίκτυο Ethereum.

Τι είναι το Ethereum?

Το Ethereum διανέμεται ακριβώς όπως το Διαδίκτυο. Αλλά μας δίνει περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη επεκτασιμότητα. Το Ethereum blockchain αποτελείται από κόμβους που συμμετέχουν στην επίτευξη συναίνεσης και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το δίκτυο.

Ολόκληρη η υποδομή λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί και να λειτουργεί Dapps σε αυτήν. Ιδρύθηκε το 2015 από προγραμματιστή με έδρα το Τορόντο Vitalik Buterin. Εκδίδει επίσης ένα διακριτικό που συνδέεται με το δίκτυο. Είναι γνωστό ως «αιθέρας». Ο Ether χρησιμεύει ως δύναμη για τη λειτουργία του δικτύου.

Πώς λειτουργεί το Ethereum?

Το Ethereum βασίζεται στο πρωτόκολλο Bitcoin και στην αρχιτεκτονική του blockchain του. Το Ethereum blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρατικό σύστημα συναλλαγών. Η λειτουργία του μπορεί να περιγραφεί εν συντομία λεπτομερώς ως εξής:

Βήμα 1: Κάθε κατάσταση Ethereum αποτελείται από εκατομμύρια συναλλαγές.

Βήμα 2: Αυτές οι συναλλαγές ομαδοποιούνται με τη μορφή μπλοκ που συνδέονται με άλλα μπλοκ.

Βήμα 3: Αλλά πρέπει να ελεγχθεί μέσω μιας μεθόδου γνωστής ως εξόρυξης πριν από την εφαρμογή της συναλλαγής στο καθολικό.

Βήμα 4: Πολλοί ανθρακωρύχοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να διαμορφώσουν ένα μπλοκ.

Βήμα 5: Μόλις σχηματιστεί ένα μπλοκ από τον ανθρακωρύχο δημιουργούνται μάρκες Ether και δίνονται στον ανθρακωρύχο.

Έξυπνες συμβάσεις Ethereum

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι μια λύση συναλλαγών που συμβαίνει στο αποκεντρωμένο δίκτυο της Ethereum. Μια μεταφορά της αξίας σε αντάλλαγμα ή νόμισμα σε ένα πρόγραμμα πραγματοποιείται σε μια έξυπνη προσέγγιση συμβολαίου.

Το πρόγραμμα εκτελεί τον κώδικα μετά από αυτό, και σε κάποιο σημείο, επικυρώνει την κατάσταση που λαμβάνεται αυτόματα. Μετά από αυτό, υπάρχει μια προϋπόθεση που αποφασίζει εάν το περιουσιακό στοιχείο θα μεταβιβασθεί σε άλλο άτομο ή σε αυτό από το οποίο προήλθε στο δίκτυο.

Εικονική μηχανή Ethereum

Η Ethereum Virtual Machine (EVM) είναι η κεντρική εφεύρεση του Ethereum, ένα πλήρες πρόγραμμα που εκτελείται στο δίκτυο Ethereum. Επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκτελεί οποιοδήποτε πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα προγραμματισμού που παρέχει αρκετή μνήμη και χρόνο. Το Virtual Machine Ethereum κάνει τη διαδικασία δημιουργίας εφαρμογών blockchain πολύ πιο απλή και πιο ισχυρή από ποτέ.

Αντί να χρειάζεται να δημιουργήσει ένα εντελώς πρωτότυπο blockchain για κάθε νέα εφαρμογή, το Ethereum επιτρέπει τη δημιουργία ενός δικτύου δυνητικά χιλιάδων διαφορετικών εφαρμογών.

Οφέλη του Ethereum

Μερικά από τα κύρια οφέλη του Ethereum μπορούν να περιγραφούν λεπτομερώς ως εξής:

1) Το δίκτυο Ethereum χρησιμεύει ως παράγοντας πλεονεκτήματος ασφαλείας για την κρυπτογράφηση δικτύων, εμποδίζοντας έτσι τους εισβολείς να εισέλθουν με την απουσία κεντρικού έγκυρου δικτύου.

2) Το άλλο πολύτιμο όφελος του Ethereum είναι το έργο του στις αρχικές προσφορές κερμάτων. Συχνά ονομάζεται ICOs ή Token Sales, αυτός είναι ένας μηχανισμός χρηματοδότησης που επιτρέπει στους χρήστες από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν «μάρκες» και να τους ανταλλάξουν με τον Ether. Αυτά τα κουπόνια ενδιαφέρονται για τις εφαρμογές ανάπτυξης και εμπορίας κερδών.

3) Μια άλλη εφαρμογή σχετίζεται με τις χρεώσεις τρίτων και τα δικαιώματα απορρήτου. Η έλλειψη κεντρικού δικτύου και η κρυπτογράφηση κωδικών δεδομένων επιτρέπουν την ενίσχυση της ιδιωτικής ζωής και των ασφαλών συναλλαγών πληρωμής μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος.

4) Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά σενάρια, από κεντρικές χρηματοοικονομικές δραστηριότητες για την προετοιμασία και ενίσχυση της ασφάλισης και της χρηματοδότησης φόρων ή συμφωνιών.

Εφαρμογές Ethereum

Ορισμένες από τις πρωτότυπες και νόμιμες εμπορικές εφαρμογές της Ethereum είναι οι εξής:

1) Το DeFi ή το Decentralized Finance είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους χρηματοδότησης του πραγματικού κόσμου της Ethereum. Περιλαμβάνει δάνεια που βασίζονται στη χρήση έξυπνων συμβολαίων. Οι χρήστες θα εξορύξουν και θα ανταλλάξουν συναλλαγές με τα σταθερά νομίσματα και τις συναλλαγές. Με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος, αυτή η εξόρυξη πραγματοποιείται στο αποκεντρωμένο δίκτυο.

2) Οι τεχνολογίες Ethereum μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κυβερνητικές υπηρεσίες που λειτουργούν με αρχεία του πληθυσμού. Αυτό το αποκεντρωμένο σύστημα θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος αναγνώρισης χωρίς χαρτί

3) Η τεχνολογία αλλάζει επίσης τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Θεωρεί την καταλληλότητά του να εργαστεί για την εξάλειψη του πρωταρχικού εμποδίου που αντιμετωπίζει η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, που είναι τα έγγραφα. Τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών είναι παντού και αντιστοιχούν σε μεγάλη μνήμη και χώρο αποθήκευσης. Το πλαίσιο Ethereum λειτουργεί για να προσφέρει ευκολία και προσβασιμότητα.

Περιορισμοί Ethereum

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα αποκεντρωμένα συστήματα. Σφάλματα κώδικα ή παραβίαση μπορεί να οδηγήσει στη λήψη ακούσιων αρνητικών πράξεων. Εάν αξιοποιηθεί ένα σφάλμα κώδικα, δεν υπάρχει επιτυχής τρόπος να αποφευχθεί μια επίθεση ή χειραγώγηση εκτός από την επίτευξη συναίνεσης δικτύου και την επανεγγραφή του υποκείμενου κώδικα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ουσία του blockchain που υποτίθεται ότι είναι μόνιμο. Επιπλέον, κάθε ενέργεια που αναλαμβάνεται από μια κεντρική αρχή δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την αποκεντρωμένη ύπαρξη ενός αιτήματος.

Κουπόνι ERC-20

Ένα από τα πιο σημαντικά μάρκες Ethereum είναι γνωστό ως ERC-20. Το ERC-20 έχει αναδειχθεί ως το τεχνικό πρότυπο. Ιδρύθηκε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου 2015. Χρησιμοποιείται για την εφαρμογή διακριτικών για όλα τα έξυπνα συμβόλαια στο blockchain Ethereum και προσφέρει ένα σύνολο οδηγιών που πρέπει να ακολουθούν όλα τα διακριτικά με βάση το Ethereum.

Το ERC-20 είναι πανομοιότυπο με το bitcoin και οποιονδήποτε άλλο τύπο κρυπτογράφησης. Τα διακριτικά ERC-20 είναι στοιχεία που βασίζονται σε blockchain και έχουν αξία και μπορούν να σταλούν και να ληφθούν. Η κύρια διάκριση είναι ότι τα διακριτικά ERC-20 διανέμονται στο δίκτυο Ethereum αντί να λειτουργούν στο δικό τους blockchain.

Διακριτικά Defi με βάση το Ethereum

Πρόκειται κυρίως για δύο τύπους που μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

1) Κουπόνι εργασίας: Αυτά είναι τα διακριτικά στο DAPP που σας σηματοδοτούν ως ένα είδος μετόχου. Έχετε λόγο στο δρόμο που το DAPP ακολουθεί εξαιτίας αυτού. Τα διακριτικά DAO προσφέρουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Είχατε το δικαίωμα να ψηφίσετε εάν ένα συγκεκριμένο DAPP θα έπρεπε να λάβει χρηματοδότηση από το DAO εάν ήσαστε κάτοχος διακριτικού DAO.

2) Διακριτικά χρήσης: Αυτά είναι τα διακριτικά στο αντίστοιχο DAPPS που λειτουργούν σαν μητρικό νόμισμα. Ένα αρκετά καλό παράδειγμα αυτού είναι ο Golem. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις Golem, θα πρέπει να πληρώσετε για αυτές με το Golem Network Token (GNT). Παρόλο που αυτά τα διακριτικά έχουν χρηματική αξία στο ίδιο το δίκτυο, δεν θα σας παραχωρήσουν μοναδικά δικαιώματα ή προνόμια.

Ethereum 2.0

Η επόμενη ενημέρωση για το Ethereum blockchain είναι το Ethereum 2.0, που ονομάζεται επίσης Eth2 ή “Serenity”. Το Ethereum 2.0 κυκλοφόρησε με τη Φάση 0 σε διάφορες «Φάσεις» που ξεκίνησαν το 2020. Κάθε βήμα θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του Ethereum με διάφορους τρόπους. Το Ethereum 2.0 σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον τρεις φάσεις: Φάση 0, 1 και 2.

Το Proof of Stake (PoS) είναι μια βελτίωση από το υπάρχον μοντέλο συναίνεσης Proof of Work του Ethereum 1.0 και επιτρέπει βελτιωμένη ασφάλεια και επεκτασιμότητα. Το PoS είναι μια μέθοδος για τη συνέχιση των μπλοκ στο blockchain με βάση επικυρωτές και στοιχημένο ETH.

Σε σύγκριση με το πιο αφηρημένο αντικίνητρο της απώλειας του κόστους που σχετίζεται με την ενέργεια, ο μηχανισμός Proof of Stake παρέχει περισσότερη κρυπτοοικονομική σταθερότητα. Η συμμετοχή στο Ethereum 2.0 θα συνεπαγόταν μόνο έναν φορητό υπολογιστή αντί να επενδύσει σε μια μεγάλη εγκατάσταση εξόρυξης για να πληρώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη μπλοκ στο PoW.

συμπέρασμα

Το Ethereum είναι δημόσια υπηρεσία και είναι ανοιχτού κώδικα. Χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να επιτρέπει με ασφάλεια έξυπνες συμβάσεις και συναλλαγές κρυπτονομισμάτων χωρίς παρεμβολές τρίτων. Το Ethereum έχει δύο τύπους λογαριασμών: δημόσιους λογαριασμούς που διαχειρίζονται από ιδιωτικά κλειδιά και λογαριασμούς συμβολαίου που επηρεάζονται από το χρήστη.

Οι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν αποκεντρωμένες εφαρμογές όλων των ειδών Ethereum. Η πιο κοινή κρυπτογράφηση είναι το Bitcoin. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη του Ethereum οδήγησε πολλούς ειδικούς στο blockchain να συμπεράνουν ότι το Ethereum σύντομα θα ξεπεράσει το Bitcoin στη χρήση.