Κανόνες Cryptocurrency στη Γαλλία

Γεια, Αυτός είναι ο Qadir A.K, ο εραστής της Crypto και ο ερευνητής.

Bienvenue dans ma série décriture !!! Σήμερα θα έχουμε το Tour de France. Καλώς ήλθατε στη σειρά συγγραφής μου «Η ανακάλυψη Cryptocurrency 2020 – Σύνοψη 14» Κανόνες Cryptocurrency στη Γαλλία.

Η Γαλλία είναι μία από τις σύγχρονες χώρες του κόσμου και προβάλλεται ως ηγέτης των Ευρωπαϊκών Εθνών. Η Γαλλία είναι μεταξύ των εθνών που συνειδητοποίησαν τη σημασία της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων και εκπόνησαν ένα σχέδιο εργασίας για την ανάπτυξη νέων καινοτομιών.

Η στάση της κυβέρνησης έναντι του Cryptocurrency

Τα κρυπτονομίσματα έχουν θετική προσέγγιση στη Γαλλία με τους απαραίτητους κανονισμούς. Εξετάζονται από τους ρυθμιστικούς φορείς της Γαλλίας, Authority des Marches Financiers (AMF), French Prudential Supervision and Resolution Authority (ACPR) και Agence Nationale de la Securite des Systemes information (ANSSI) – την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας.

Μεγάλα έργα έχουν ξεκινήσει στη Γαλλία χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες blockchain που οδήγησαν το μέλλον της γαλλικής κρυπτογράφησης. Για παράδειγμα, το Tezo, το οποίο είναι ένα δίκτυο blockchain που συνδέεται με ένα ψηφιακό token, tez ή tezzie. Ο γαλλικός στρατός αποκάλυψε το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε το μπλοκ Tezos για να πιστοποιήσει τα δικαστικά του έξοδα.

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή, η AMF είχε αρχικά μια πολύ ύποπτη στάση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και είχαν επίσης μαύρη λίστα ορισμένων από τους ιστότοπους κρυπτογράφησης. Αλλά τώρα έχει αλλάξει τη θέση του σε σχέση με τα ψηφιακά στοιχεία και τα ICO’s.

Ο Γάλλος υπουργός Bruno Le Maire δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τους τομείς blockchain και crypto.

«Η Γαλλία δεν θα χάσει την επανάσταση Blockchain», πρόσθεσε.

Κανονισμοί για τα κρυπτονομίσματα

Η AMF κυκλοφόρησε νέους κανόνες για τους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που ονομάζονται νόμος PACTE, ο οποίος είναι σύμφωνος με το EU 5AMLD. Το AMF απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών στοιχείων να προσφέρουν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω αναφερόμενες υπηρεσίες,

  • Υπηρεσία ψηφιακής φύλαξης περιουσιακών στοιχείων
  • Αγορά ή ανταλλαγή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με αντάλλαγμα το νόμισμα fiat
  • Συναλλαγή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με αντάλλαγμα τα άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία
  • Διαχείριση χαρτοφυλακίων ψηφιακών στοιχείων
  • Παροχή συμβουλών σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η εγγραφή στο AMF είναι υποχρεωτική εάν ο πάροχος υπηρεσιών προσφέρει υπηρεσία φύλαξης και ενθαρρύνει επίσης την αγορά ή πώληση ψηφιακών στοιχείων για το νόμισμα fiat. Για να εγγραφείτε στο AMF, οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να παρουσιάσουν τα ακόλουθα,

  • Ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το οποίο δείχνει τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την καταπολέμηση των κινδύνων.
  • Ένα διετές επιχειρηματικό σχέδιο.
  • Μια λίστα με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ο πάροχος επιθυμεί να προσφέρει.
  • Ένα σχέδιο του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.
  • Διαδικασία ασφαλιστικών απαιτήσεων.
  • Ένα σχέδιο συστήματος πληροφορικής.
  • Το σχέδιο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τρομοκρατίας.
  • Η γεωγραφική θέση
  • Τουλάχιστον ένας ανώτερος διευθυντής.

Με την αίτηση εγγραφής, οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει επίσης να υποβάλουν ασφάλιση αποζημίωσης ή ένα ελάχιστο ποσό ως αποθεματικό. Μόλις εγγραφεί ο πάροχος υπηρεσιών, θα διεξαχθούν τεχνικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει προτεραιότητα.

Η Γαλλία, αφού έγινε η πρώτη χώρα που εξουσιοδότησε την καταχώριση και τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων, έχει πλέον υιοθετήσει ένα νέο νομικό πλαίσιο που ονομάζεται νόμος περί επιχειρηματικής ανάπτυξης και μετασχηματισμού (PACTE).

Με σκοπό να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας blockchain, αυτός ο νόμος διέπει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή τα κρυπτονομίσματα, τους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ή τις ανταλλαγές και τους ICO. 

Φορολογία και εξόρυξη

Φόροι επί των κρυπτονομισμάτων

Η Γαλλία εισπράττει φόρους επί των κερδών από κρυπτονομίσματα σε δύο σενάρια, πρώτον, όταν κερδίζονται από την εμπορία και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ο προοδευτικός φόρος εισοδήματος χρεώνεται με περίπου 45% και πρόσθετες κοινωνικές εισφορές.

Δεύτερον, οι εταιρείες που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα, τα κέρδη θα υπόκεινται σε εταιρικό φόρο κέρδους 33,3%, ο οποίος θα μειωθεί σταδιακά σε 25% έως το 2022.

Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων επιτρέπεται και δεν ρυθμίζεται πολύ στη Γαλλία. Ωστόσο, τα κέρδη που δημιουργούνται από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων φορολογούνται με τον προοδευτικό φόρο εισοδήματος που ανέρχεται περίπου στο 45% των κερδών.

Σειρά εκδηλώσεων

10-04-2020: – Η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα πειράματος για το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας.

22-01-2020:- Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές δημοσιεύουν νέα κανόνες για εταιρείες κρυπτογράφησης από 01-01-2020. Οι νέοι κανόνες που εκδίδονται αφορούν κυρίως την παροχή άδειας για άμεσους παρόχους υπηρεσιών ενεργητικού (DASP’s). Μόλις λάβει άδεια, το DASP θα πρέπει να διενεργήσει ελέγχους για να διασφαλίσει ότι το σύστημά τους είναι ασφαλές.

11-04-2019: – Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα σχέδιο που ονομάζεται, Plan d’Action pour la Croissance et la Transformation des Entreprises (PACTE – Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τον μετασχηματισμό). Αυτό το σχέδιο θα καθιερώσει ένα πλαίσιο για τη συγκέντρωση χρημάτων με βάση την κρυπτογράφηση και για τους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, μια εταιρεία blockchain απαιτείται να αποκτήσει «θεώρηση» ή άδεια με τις οικονομικές αρχές της χώρας. Εάν οι εταιρείες επιλέξουν να μην υιοθετήσουν το σχέδιο, τότε δεν έχουν δικαίωμα προσέλκυσης, χρηματοδότησης ή οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων χορηγίας.

14-11-2018:-  Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε φόρους στα κέρδη από το κρυπτογράφηση 30%. Η εταιρική συμμετοχή θα φορολογείται μόνο όταν τα κρυπτονομίσματα μετατραπούν σε ευρώ.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπέρνο Λε Μάιρε σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της γαλλικής ρυθμιστικής αγοράς.

09-10-2018:- Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά την πρώτη του ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση.

24-09-2018: – Η Γαλλική Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθερίας δημοσίευσε οδηγίες για την εφαρμογή του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων (GDPR) στις τεχνολογίες blockchain.

18-06-2018:- Το νομοσχέδιο PACTE παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών.

04-05-2018:- Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Burno Le Maire παρουσιάζει μια σειρά μέτρων που θα συμπεριληφθούν στο PACTE.

26-04-2018:- Το γαλλικό συμβούλιο του κράτους ανακοίνωσε ότι άλλαξε τους φορολογικούς συντελεστές για τις πωλήσεις κρυπτονομισμάτων από 45% σε 19%. Ο λόγος ήταν ότι η κρυπτογράφηση επαναταξινομήθηκε ως κινητή ιδιοκτησία. Οι εξαιρέσεις σε αυτό είναι τα κέρματα που κερδίζονται απευθείας από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, τα οποία θα φορολογούνται ως έσοδα.

19-03-2018:- Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ανέφερε ότι η Γαλλία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για τους ICO. Το σχέδιο δράσης θα προταθεί στη γαλλική κυβέρνηση τον Απρίλιο / Μάιο.

Η πρόταση αυτή θα δώσει στις γαλλικές αρχές της ρυθμιστικής αγοράς (AMF) τη δυνατότητα να χορηγούν εξουσιοδότηση σε εταιρείες να εκδίδουν κέρματα ή μάρκες σε πωλήσεις ICO ή token. Είναι υποχρεωτικό οι εταιρείες να πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται βάσει της προστασίας των επενδυτών.

05-02-2018:- Η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση έληξε με 63000 ψήφους.

16-01-2018:- Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη κανονισμών κρυπτογράφησης. Ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Jean-Pierre Landau, θα ηγηθεί της ομάδας.

Οι στόχοι της ομάδας εργασίας ήταν να καθιερώσουν περισσότερο έλεγχο στην ανάπτυξη νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Η αποφυγή της χρήσης κρυπτονομισμάτων στη φοροδιαφυγή, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας ή άλλης εγκληματικής δραστηριότητας ήταν μέρος της εργασίας.

15-01-2018:- Έναρξη διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης.

08-12-2017:- Η Γαλλία θεσπίζει νέους κανόνες για την άμεση διαπραγμάτευση μη εισηγμένων τίτλων. Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες fintech μπορούν να δημιουργήσουν πλατφόρμες blockchain για διαπραγμάτευση μη εισηγμένων τίτλων, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, όπως μεσίτες και τράπεζες θεματοφύλακες..

23-10-2017:- Έναρξη της πρώτης φάσης διαβούλευσης PACTE.

23-07-2014:- Η γαλλική Γερουσία δημοσίευσε μια έκθεση που εστιάζει στον τύπο κανονισμού που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τις συναλλαγές Bitcoin. Αποκάλεσε το Bitcoin ως ένα είδος εικονικού εργαλείου ανταλλαγής και χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ως «μακροπρόθεσμη τάση που δημιουργεί σημαντικά νομικά και οικονομικά θέματα, τα οποία δεν μπορούν πλέον να αγνοούνται από τις δημόσιες αρχές».

11-07-2014:- Σε μια έκθεση, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την εισαγωγή επαλήθευσης ταυτότητας πελατών για διανομείς Bitcoin και άλλες πλατφόρμες έως το τέλος του έτους.

07-07-2014:- Η Γαλλική Αστυνομία έκλεισε ένα χρηματιστήριο Bitcoin που λειτουργεί παράνομα στη Γαλλία. Κατασχέθηκαν 388 Bitcoin. Οι διαχειριστές ιστότοπων εξετάστηκαν για κατηγορίες παράνομων τραπεζών, ξεπλύματος χρημάτων και ιστότοπων παράνομου τζόγου.

23-06-2014:- Η επιτροπή της Γερουσίας της Γαλλίας άκουσε μια ένορκη δήλωση για τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Bitcoin και παρόμοιων άλλων εικονικών νομισμάτων. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια μακροπρόθεσμη τάση και οι δημόσιες αρχές δεν μπορούν να τα αγνοήσουν.

Η επιτροπή αποδέχθηκε επίσης τους κινδύνους που ενέχει το Bitcoin, αλλά ταυτόχρονα είπε ότι θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο μέλλον. Και ως εκ τούτου οι δημόσιες αρχές πρέπει να εργαστούν για το κανονιστικό πλαίσιο.

25-04-2014:- Το γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι τα έσοδα που παράγονται από το ψηφιακό νόμισμα φορολογούνται. Ανεξάρτητα από το ότι η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται από το κράτος. Ανέφερε επίσης ότι απαιτείται δήλωση από την τράπεζα με τον γαλλικό οργανισμό κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εάν η πώληση εικονικού νομίσματος δρομολογείται μέσω τράπεζας.

05-12-2013:- Η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα εκδίδει μια προειδοποίηση για κινδύνους που σχετίζονται με εικονικά νομίσματα. Περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι

  • Κίνδυνοι ασφαλείας
  • Απουσία κεντρικής ρυθμιστικής αρχής
  • Κερδοσκοπία και τεράστια μεταβλητότητα
  • Νομικός κίνδυνος
  • Χρήση νομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες.

Συμπερασματική σημείωση

Τα κρυπτονομίσματα απολαμβάνουν το πιο νομικό καθεστώς στη Γαλλία και τα αποδέχονται ως νομίσματα. Οι κανονισμοί για τα κρυπτονομίσματα και τις ανταλλαγές είναι επίσης ενθαρρυντικοί. Η κυβέρνηση είναι επίσης πολύ προοδευτική στην εφαρμογή νέων καινοτομιών χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Ελπίζω να καλωσορίσει ένα καλό μέλλον από τη Γαλλία για τα κρυπτονομίσματα και την επιχείρησή της. Οι επερχόμενοι κανονισμοί σίγουρα θα δοξάζονταν τα κρυπτονομίσματα στη Γαλλία και επίσης η οικονομία θα ενισχυόταν με την ολοκλήρωση της τεχνολογίας.

Συχνές ερωτήσεις